Hvornår skal du udskifte vinduerne i dit hjem?

Hvornår skal du udskifte vinduerne i dit hjem?

29. maj 2018

Vinduer holder ikke for evigt. Du kan gøre meget for at pleje og vedligeholde dem, men der vil naturligt komme en dag, hvor de simpelthen trænger til at blive skiftet ud. Men det kan værre svært at vurdere præcist hvornår man skal udskifte dem. Læs med her, og bliv klogere på om dit hjem måske trænger til nye vinduer.

 

Hvis du oplever træk, kondens eller andre gener, kan det være en indikator på at det er tid til at få nye, billige vinduer. Men hvordan kan man være helt sikker på at det er ved at være sidste udkald for sine vinduer?


Tjek din varmeregning  

Er din varmeregning meget større end dit energiforbrug, eller stiger din varmeregning måske hvert år selvom dit forbrug forbliver det samme? Dette kan være en indikator på, at dine vinduer trækker og at det er på tide at skifte vinduerne ud. Træk kan skyldes mange ting, bl.a. utætte fuger om vinduerne eller fordi vinduerne har en dårlig isoleringsevne. Kondens på dine vinduer er oftest et tegn på, at de er utætte.

Du kan teste om det trækker fra dit vindue på flere forskellige måder. Du kan tænde et stearinlys og stille det i vindueskarmen, og hvis flammen så bevæger sig, er dit vindue utæt. Du kan også lave papirtesten, hvor du sætter et stykke papir i glemme i vinduet og forsøger at trække det ud igennem det lukkede vindue. Hvis du oplever stor modstand, er vinduet utæt

Der er generelt gode besparelser at hente ved at isolere dit hjem bedre, dog er vinduerne det sted i hjemmet, hvor der er mest varmespild. Ifølge energistyrelse.dk, kan man typisk spare 3-5.000 kr. årligt ved blot at udskifte alle sine vinduer.


Malingen er revnet og skaller af

Hvis malingen på dine vindue revner eller skaller af, er det typisk fugt er trængt ind i træet. Hvis du ikke gør noget ved dette, vil træet med tiden rådne. Hvis malingen revner og skaller af, er det altså også et tegn på, at du bør overveje at få nye vinduer. Hvis du hvert år skal male dine vindue for at holde dem pæne, bør du overveje, om det er bøvlet, energien og udgifterne værd. Hvis du beslutter dig for at udskifte vinduerne, kan du overveje hvilken type vindue du vil have i stedet, fx klassiske dannebrogsvinduer eller charmerende bondehusvinduer.

Vores hjems vinduer bliver udsat for lidt af hver her i Danmark, hvor både varme, kulde, frost, fugt, og til tider udtørring præger vores nordiske klima. Trævinduer er især udsatte for vejret, og bør derfor tjekkes for om det e råddent eller fugtigt ofte. Det kan du fx gøre ved at stikke en syl ind i træet – synker spidsen mere end 6 mm i træet, kan det være fordi der er et dybere rådangreb i træet. Dette kræver oftest en total udskiftning af vinduet.  De første tegn på at dine vinduer er rådne kan ses i vinduets bundkarm eller bundramme. Hvis du har dette problem, bør du overveje at skifte vinduet ud med topstyrede vinduer, i stedet for at bruge penge på vedligeholdelse hvert år. 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x