Sådan skaber du drømmehaven, når du har købt ny bolig

Sådan skaber du drømmehaven, når du har købt ny bolig

21. nov 2019

At finde en bolig der lever op til alle dine ønsker på én gang, sker meget sjældent. Ofte vil de boliger du kigger på have en eller flere ting, der ikke er som du drømte om. Lad ikke en af de ting være haven. For ligesom med så meget andet i boligen kan havens udtryk ændres, og ofte uden de helt store armbevægelser.

Læg en plan for drømmehaven

Haveprojekter kan ofte virke uoverskuelige og for nogle nærmest være en umulig opgave at komme igennem, men det er slet ikke så svært, som det måske kan se ud. Begynd med at finde boligens grundplan, den hvor huset og eventuelle andre bygninger er anført. Herfra kan du tegne dine planer på et stykke bagepapir eller madpapir, som du lægger over den originale tegning. På den måde ødelægger du ikke det originale dokument, og du har mulighed for at lave flere forskellige udkast. Så er der både plads til at prøve dine ideer af, både de helt store og omfattende havedrømme med swimmingpool og vildmarksbad og de enkle projekter der er lettere at gå til.

Når du planlægger din nye have, skal du huske, at du ligesom med så meget andet ikke behøver at gå i gang med hele projektet på en gang. Hvis haven og dine drømme i udgangspunktet er meget langt fra hinanden, kan du med dine tegninger dele arbejdet på haven op og tage det af flere omgange. Det kan også være en fordel, hvis du for eksempel går i gang med at rydde haven om efteråret. På den måde får du nemlig mulighed for at se, hvordan de planter du lader stå, ser ud når de springer ud om foråret.

Brug de elementer der allerede findes i haven

Det gælder om at lade fantasien få frit løb i planlægningsfasen. Gå en tur i haven og find ud af hvad der allerede findes af træer, buske og planter, som du kan lide, og vil beholde. Tit bliver man overrasket over, hvad der gemmer sig når man for alvor kigger i bedene.

Du må ikke lade dig afskrække af, at du ikke har så meget erfaring med havearbejde. Det er ikke så vigtigt, hvad planterne hedder. Det vigtigste er, om du syntes at de er pæne, at træer og større buske ikke har bare områder, der er så store at de ikke kan vokse til igen, og at du tør se mulighederne frem for udfordringer.

Et andet godt råd når du skal i gang med planlægningen af haven, er at tage inspiration fra huset og de forskellige rum det indeholder. Hvis din nye have er stor, kan det nemlig være en rigtigt god ide at tænke i zoner eller rum. Det kan være en terrasse i den fjerne ende af haven, det kan være en sti ned gennem haven, der på den måde deler området i to rum. Det kan også være, at du ønsker dig et vandmiljø, det vil skabe lyd i haven og samtidig sørge for, at havens små dyr og insekter kan slukke tørsten. Du skal også tænke på højde i haven. Planlæg nogle områder med træer, og husk at skabe rum som du kan bruge når solen er skarp, det regner, eller i de sene sommeraftener når duggen falder. Det kan man for eksempel gøre med en overdækket terrasse, et the-hus eller med en pergola.  

Vil du også i gang med dit næste haveprojekt?

Er du blevet inspireret til at gå i gang med at skabe din næste drømmehave, så kan du finde masser drømmehaver og boliger på www.Realmæglerne.dk. Det vigtigste når du vil ændre en eksisterende have, er at have et åbent sind, at se muligheder, og ikke være bange for at lave fejl. Hvis du når til et sted i processen, hvor du alligevel har brug for hjælp, kan du søge hjælp i dit lokale havecenter eller planteskole eller låne bunkevis af bøger om haver og planter på biblioteket. Endeligt er der jo muligheden for at invitere din nye nabo på en kop kaffe og spørge dem til råds. På den måde lærer du din nabo bedre at kende, og kan måske få en masse gode tips og råd om pasning og pleje af din nye have. Haveejere gemmer ofte på en masse viden, som de med glæde deler ud af.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x