Sådan tester du dine frø inden du sår!

Sådan tester du dine frø inden du sår!

20. dec 2017


Det er ærgerligt, når man efter at have brugt lang tid på at så frø, vande og fjerne ukrudt opdager, at frøene ikke var gode, og at der kun kommer få eller ingen planter.


Hvis du er træt af den slags oplevelser, så kan du med lidt tålmodighed teste dine frø inden du planter dem. Læs med her og se, hvordan!


Du skal bruge:

 • Køkkenrulle

 • Plasticposer, der kan lukkes/forsegles

 • Vandfast sprittusch (eller lign.)

 • En notesbog til at nedskrive dine resultater i


Sådan gør du:

 1. Gør køkkenrullen fugtig - den skal være våd, men ikke dryppende

 2. Udvælg frø til at teste. De skal være repræsentative for din samlede frøbeholdning. Dvs. sørg for ikke kun at vælge de små eller de store osv. Du skal som minimum bruge 10 frø - men jo flere jo bedre.

 3. For at forhindre svamp- og bakterievækst kan du skylle frøene i en blanding af klorin og vand (1 del klorin og 10 dele vand) Dette punkt kan dog udelades

 4. Læg frøene på den ene halvdel af køkkenrullen og fold den anden side over.

 5. Læg køkkenrullen med frøene ned i en plasticpose, som du lukker halvt. Skriv frøsort, antal af frø og dato på posen - og skriv også denne info i din notesbog.

 6. Opbevar posen et varmt, mørkt sted - for eksempel et køkkenskab, der ikke er op ad en ydermur.

 7. Hver dag tjekker du frøenes spiring, skriv resultaterne ned i din notesbog - sørg for at køkkenrullen er fugtig over det hele.

 8. Efter nogle dage vil dine frø begynde at spire. Hvis et frø rådner eller ser dødt ud, så fjern det og notér det som dødt. Er et frø begyndt at spire, så fjern det og markér det som levende.

 9. Fold køkkenrullen igen og sæt posen i skabet efter hvert tjek. Efter 10-14 dage gør du status - eller før, hvis alle frø er spiret. Er alle frø spiret, så har du en spiringsrate på 100%. Hvis du har mistet frø undervejs, så dividér antal levende frø med startantallet. For eksempel; Du starter med 10 frø - 9 overlever. 9/10 = 0.9 = 90%

 10. Hvis spiringsprocenten er lav, men de frø der spirer, gror godt, så plant dem alligevel. Du skal bare så flere frø, for at sikre dig, at du får det ønskede antal planter. Er procenten 50 - så skal du så dobbelt så mange frø, som ellers.

Er procenten lav, og spirede frøene langsomt og utilfredsstillende, så køb nye frø i stedet.Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


JettePedersen
JettePedersen (Kommerciel blogger)
Oprettet 27. maj
JettePedersen
JettePedersen (Kommerciel blogger)
Oprettet 12. maj
x